CTR چیست؟

آنچه در این مقاله می خوانید

در حوزه پرشور و گسترده تبلیغات آنلاین، بسیاری از تصمیم گیری ها بر اساس اندازه‌گیری و ارزیابی نتایج حاصل از نرخ کلیک یا CTR به عمل می‌آید. این نمایه مهم در عرصه تبلیغات به ما کمک می‌کند تا با دقت متوجه شویم تا چه حد تبلیغات ما توجه مخاطبان را جلب کرده و چقدر از طریق کلیک‌ها، کاربران را به اقدام ترغیب می‌نماید.

در مسیر یادگیری گوگل سرچ کنسول و یا به دنبال بهبود مهارت‌های سئو حرفه‌ای هستید، قطعاً با اصطلاح CTR مواجه شده‌اید. در این مقاله، قصد داریم به طور جامع و دقیق درباره مفهوم نرخ کلیک یا CTR توضیح دهیم و تاثیر این معیار در حوزه سئو و بازاریابی دیجیتال را بررسی نماییم. اگر به افزایش CTR و نکات مرتبط با آن علاقه‌مندید، با ما همراه شوید.

مفهوم CTR

CTR که مخفف Click Through Rate است، ترجمه فارسی آن نرخ کلیک است. اما این نرخ کلیک به چه معناست؟

زمانی که یک کاربر جستجوی خاصی را در موتور جستجوی گوگل انجام می‌دهد، معمولا 10 لینک در نتایج صفحه اول گوگل برای وی نمایش داده می‌شود. در این موقعیت، هرگاه کاربر بر روی هر یک از لینک‌ها کلیک کند یا نکند، برای هر لینک موجود در صفحه اول یک ایمپرشن ثبت می‌شود.

تا این لحظه، اگر هیچ‌کدام از لینک‌ها توسط کاربر کلیک نشود، همه آن‌ها یک ایمپرشن دارند. اما اگر کاربر بر روی یک لینک خاص کلیک کند، در گزارشات بخش عملکرد در سرچ کنسول گوگل، برای آن لینک علاوه بر یک ایمپرشن، یک کلیک نیز ثبت خواهد شد.

نرخ کلیک چیست؟

نرخ کلیک، نسبت تعداد نمایش‌های لینک شما در نتایج جستجوی گوگل (ایمپرشن) به تعداد کلیک‌هایی است که همان لینک به دست آورده است.

به طور خلاصه، نرخ کلیک به صورت درصدی از کاربران جستجوگر نشان می‌دهد که در نتایج جستجوی گوگل، روی لینک سایت شما کلیک کرده‌اند. به عبارت دیگر، با استفاده از معیار CTR می‌توانید تعیین کنید که مخاطبان اینترنتی چه میزان به محتوای وب سایت شما جلب شده‌اند و روی آن کلیک نموده‌اند.

محاسبه نرخ CTR

شیوه محاسبه نرخ کلیک یا فرمول محاسبه CTR برابر است با تعداد کلیک کاربران بر روی لینک سایت شما، تقسیم بر تعداد نمایش صفحه شما به کاربران. نتیجه این محاسبه عددی از 0 تا 1 خواهد شد که نشان دهنده نرخ کلیک است.

مثلا اگر کلمه مورد نظر شما روزی 500 دفعه سرچ شده و وب سایت شما هم در این 500 دفعه سرچ 500 دفعه در هر جایگاهی به کاربران نمایش داده شده (impression) اما کلا 100 دفعه کلیک خورده (click)، میزان CTR شما 20 درصد خواهد بود. زیرا 100 تقسیم بر 500 برابر با 0.2 است که همان 20 درصد است.

نرخ کلیک طبیعی (Organic CTR)

اگر سایت شما به صورت طبیعی در نتایج جستجوی گوگل ظاهر شده و کاربران روی آن کلیک کنند، این پدیده به نام نرخ کلیک طبیعی معروف است. وب‌مستران در تلاشند تا میزان کلیک‌های طبیعی بر روی سایت خود را افزایش دهند، زیرا راهکارهای دیگر همواره با هزینه‌های بالا همراه هستند. با توجه به این تعریف، اگر سایتی از طریق تبلیغات گوگل (Google Ads) در نتایج اولیه نمایش داده شده و کلیک دریافت کند، این به این معناست که نرخ کلیک ارگانیک نیست. همواره افزایش نرخ کلیک به‌طور طبیعی نیازمند زمان بیشتری است، اما ثبات و نتایج آن نسبت به روش‌های تبلیغاتی و کلیک‌های تقلبی توسط ربات‌ها بسیار موثرتر است.

چرا باید CTR خود را افزایش دهیم؟

عامل حیاتی که نیاز است توجه ویژه به میزان CTR داشته باشید، تأثیر آن بر رتبه‌بندی لینک شما در نتایج جستجوی گوگل است. CTR به عنوان یکی از چهار عامل مهم، در گزارشات سرچ کنسول گوگل برای شما نمایان می‌شود تا چه آنالیزی برای تصمیم‌گیری گوگل انجام شود و همچنین یک آمار از نتایج و عملکرد شما ارائه دهد.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان سئو، زمانی که نرخ کلیک سایت شما نسبت به جایگاه فعلی بهبود یابد، الگوریتم RankBrain گوگل باعث بهتر شدن جایگاه شما خواهد شد. لازم به ذکر است که برخی از معتبرترین شاخص‌های عملکرد یا KPI، بالا بودن نرخ کلیک سایت است.

بنابراین، توجه به این جنبه در سئو سایت فروشگاهی شما قطعاً تأثیرگذار است. لازم به ذکر است که بالا بودن نرخ کلیک به تنهایی معنای اعتبار بالاتر برای صفحه شما در گوگل را ندارد و باید به سایر عوامل نیز توجه کرد، از جمله نرخ پرش و سایر فاکتورهای مهم.

CTR خوب چند است؟

با توجه به توضیحات در مورد نرخ کلیک، بدیهی است که بیشترین CTR معمولاً به رتبه یک در نتایج گوگل اختصاص دارد، اما سوال اینجاست که CTR خوب چه مقداری است؟

باید توجه داشت که هر رتبه در نتایج گوگل به طور متوسط درصد خاصی از کلیک کاربران را به خود جلب می‌کند و این مقدار به عنوان یک عدد ثابت قابل تعیین نیست. این میزان CTR تحت تأثیر متغیرهایی مانند موضوع و کوئری مورد جستجو، رقابت با رقبا و … قرار می‌گیرد.

در حال حاضر، بر اساس اطلاعات جهانی، CTR مناسب در دسکتاپ نزدیک به 32 درصد و در موبایل 24 درصد است.

به طور کلی، با توجه به آنچه گفته شد، ممکن است شما در رتبه یک گوگل باشید اما CTR شما بیش از 80 درصد یا حتی کمتر از 20 درصد باشد که این امر طبیعی است. ممکن است از خود بپرسید چرا این تفاوت اینقدر است؟

در چند سال اخیر، گوگل ابزارهای مختلفی مانند نقشه گوگل، ویدیو، اخبار و … را به ابزارهای قبلی خود افزوده است که هرکدام فضایی از صفحه اول نتایج جستجو را به خود اختصاص می‌دهند. این ابزارها می‌توانند میزان CTR شما را تحت تأثیر قرار دهند و این موضوع باید در تحلیل‌های شما برای افزایش CTR مد نظر قرار گیرد. البته اینها تنها یک بخش از دلایل تفاوت‌های زیاد هستند.

همچنین لازم است تا تبلیغات گوگل یا Google Ads را نیز به این لیست اضافه کنیم. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به خدمات آموزش گوگل ادز مراجعه کنید.

تاثیر نرخ کلیک یا CTR روی سئو سایت

همگی آگاهی داریم که گوگل به‌عنوان یک موتور جستجوی بسیار قدرتمند عمل می‌کند و ترتیب نتایج جستجو را بر اساس رتبه سایت‌ها تعیین می‌کند. اهمیت داشتن یک نرخ کلیک (CTR) مناسب به بهبود رتبه سایت شما در نتایج گوگل کمک می‌کند. با این حال، باید به‌یاد داشت که افزایش CTR همواره به بهبود سئوی سایت کمک نمی‌کند و اگر کاربران پس از ورود به سایت شما به‌سرعت صفحه را ببندند، این نشان‌دهنده این است که توضیحات شما ممکن است واقعی نباشد و به همین دلیل ممکن است امتیاز منفی از سوی گوگل دریافت کنید.

طبق نظر کارشناسان، افزایش نرخ CTR می‌تواند بر رتبه گوگل سایت تأثیر بگذارد، اما این تأثیر به‌صورت مستقیم نیست. به‌طور کلی، افزایش نرخ کلیک به گوگل نشان می‌دهد که محتوای سایت شما برای کاربران جذاب و مناسب بوده و این موضوع به مرور زمان باعث بهبود الگوریتم‌های گوگل و افزایش رتبه سایت می‌شود.

چگونه صفحاتی با CTR پایین را شناسایی کنیم؟

استفاده از ابزار سرچ کنسول به شما این امکان را می‌دهد که میزان کلیک، تعداد نمایش و نرخ کلیک برای صفحات و کلمات کلیدی مختلف سایت خود را مشاهده کنید. این اطلاعات به شما کمک می‌کند تا تصمیم بگیرید کدام صفحات با میزان CTR پایین هستند و با شناسایی مشکلات، نرخ کلیک آن‌ها را بهبود دهید.

چگونه نرخ کلیک یا CTR را افزایش دهیم؟

افزایش نرخ کلیک کاربر یکی از مسائل مداوم صاحبان وب‌سایت‌هاست. قبل از آنکه به تکنیک‌های افزایش نرخ کلیک فکر کنید، ضروری است که رتبه و لینک‌های سایت خود را به صفحات اول سرچ انجین بهبود بخشید تا بتوانید بهبود نرخ کلیک سایت خود را مد نظر قرار دهید. در صفحه نتایج گوگل یا SERP، چند فضای کاربردی وجود دارد که با بهینه‌سازی آن‌ها می‌توانید نرخ کلیک مطلوبی را کسب کنید.

1- عنوان‌ها را برای کاربر بنویسید نه موتورهای جست‌وجو!

عنوان صفحه یا متا تایتل اولین بخش از هر لینکی است که کاربر برای انتخاب به آن توجه می‌کند. باید به نحوی متا تایتل را بنویسید که مخاطب بعد از خواندن آن حس کند که پاسخ پرسش خود را می‌تواند در سایت شما پیدا کند. برای این منظور از کلمات احساسی به منظور برانگیختن احساسات، اعداد و تاریخ، افعال منفی، طرح سوال و ارائه محتوای لیست گونه استفاده کنید. کاربر دوست دارد پاسخ سوالاتش را در چند مورد کوتاه و سریع پیدا کند.

استفاده از کلمات جادویی باعث می‌شود کاربر ترغیب شود که روی لینک کلیک کند. استفاده از کلمات جادویی می‌تواند شانس شما را برای افزایش CTR به شدت افزایش می‌دهد. کلماتی مانند مانند همین حالا، قدم‌به‌قدم، آسان، ارزان، رایگان، راهنما و عبارات مشابه از این دست عبارات هستند.

نکته: متا تایتل های بین 40 تا 60 کاراکتر بیشترین CTR را دارند.

2- توضیحات متا را بهینه کنید

توضیحات متا، متن کوتاه زیر هر لینک در نتایج جستجوی گوگل است. شما تنها ۱۶۰ کاراکتر فضا دارید تا اطلاعات اصلی از محتوای صفحه را برای کاربران در دسترس قرار دهید. اگر محتوای شما همراه با ویدئو آموزشی یا یک هدیه ویژه برای ثبت‌نام کاربران است، حتماً این موارد را در توضیحات متا درج کنید. همچنین، اهمیت استفاده از کلمات کلیدی اصلی و مرتبط را برای تضمین مطلوب بودن محتوا برای گوگل نادیده نگیرید.

نکته: صفحاتی که توضیحات متا دارند، نسبت به صفحات بدون متا دیسکریپشن، نرخ کلیک بیشتری دارند.

3- استفاده از اسکیما (Schema Structured Data)

یکی از روش‌های دیگر برای بهبود نرخ کلیک کاربران، استفاده از اسکیما است. اسکیما باعث می‌شود لینک شما در نتایج جستجوی گوگل بیشترین تأثیر و جذابیت را داشته باشد؛ بنابراین، توجه کاربران جلب می‌شود و نرخ کلیک نیز افزایش می‌یابد. با توجه به نوع محتوا و اطلاعات موجود در صفحه، می‌توانید از انواع مختلف کدهای اسکیما استفاده کنید. به عنوان مثال، اضافه کردن اسکیما پرسش‌های متداول به صفحات وب‌سایت خود می‌تواند به گوگل در شناسایی و نمایش پرسش‌های متداول در نتایج جستجو کمک کرده و جذابیت کلیک بیشتری را فراهم آورد.

4- کنیبالیزیشن‌ها را پیدا و رفع کنید

در ابزار سرچ کنسول به قسمت گزارش Performance رفته و در تب کلمات کلیدی (Queries) بر روی یکی از این کلمات کلیدی کلیک کنید. لیستی از URL‌هایی که برای آن کلمه کلیدی بازدید و کلیک دریافت کرده‌اند را مشاهده خواهید کرد. اگر بیش از یک URL نمایش داده شده باشد، ممکن است دلیل آن کنیبالیزیشن باشد. این موضوع باعث می‌شود نرخ کلیک بین چندین صفحه پخش شود. با رفع این مشکل و نمایش یکی از لینک‌ها در نتایج گوگل، نرخ کلیک برای آن کلمه کلیدی و صفحه افزایش خواهد یافت.

5- کیفیت محتوا را بهبود دهید

یکی از راهکارهای افزایش CTR صفحه، به‌روزرسانی محتوا با افزودن اطلاعات جدید و بهره‌گیری از ویدئو، تصاویر و اینفوگرافیک است. با این اقدامات، محتوا را به‌صورت گسترده‌تر و جذاب‌تر کنید تا کاربران بیشتری به سایت شما جذب شوند و برای مدت زمان بیشتری در آن مشغول بمانند. این عمل باعث بهبود رتبه سایت شما در نتایج گوگل می‌شود و در نتیجه نرخ کلیک نیز افزایش خواهد یافت.

6- سرعت لود صفحات را به حداکثر برسانید

با توجه به شواهد و دستورالعمل‌های ارائه شده توسط گوگل، رتبه سایت مستقیماً به سرعت لود صفحات وابسته است. سرعت کم در بارگذاری صفحات باعث می‌شود که کاربران از مشاهده مطالب صفحات منصرف شده و همیشه از ادامه تجربه بازدید از سایت شما به‌دور شوند. این اتفاق به مرور زمان منجر به کاهش رتبه سایت می‌شود. برعکس، اگر سرعت بارگذاری سایت به اندازه کافی سریع باشد و تجربه کاربری مطلوبی را ارائه دهد، رتبه سایت و نرخ کلیک آن بهبود خواهد یافت.

7- استفاده از URLهای کوتاه و معنادار

یکی از مسائلی که در زمینه سئو برجسته است، استفاده از URL کوتاه و مفهومی است. گوگل ترجیح می‌دهد صفحاتی که از URL های کوتاه و معنادار استفاده می‌کنند را بهتر درک کند و به آن‌ها امتیاز بیشتری بدهد. این ترجیح گوگل تنها اهمیتی برای موتورهای جستجو ندارد؛ بلکه کاربران نیز به URL های کوتاه و شفاف توجه ویژه‌ای می‌کنند. در واقع، برخی از کاربران برای درک محتوای یک صفحه به URL آن نیز توجه می‌کنند.

8- استفاده از ترندهای روز در متا تایتل

استفاده از اعداد سال جاری یا سال گذشته در عنوان یا توضیحات متا می‌تواند نشان‌دهنده به‌روزبودن و پیشرفت محتوای ما باشد. می‌توانیم از عباراتی مثل “جدیدترین نکات”، “مدل‌های روز” یا عبارات مشابه نیز به طرز خلاقانه در عنوان و توضیحات متا بهره ببریم. حتی اشاره به این که قصد داریم مدل‌های جدید مانتو را در سال (2021) در محتوای خود به نمایش بگذاریم، می‌تواند کاربران را برای کلیک بر روی لینک ما تا حد زیادی ترغیب کند.

علاوه بر کاربران، گوگل نیز به محتوای تازه علاقه‌مند است. اگر می‌خواهید در این زمینه بیشتر بدانید، مقاله الگوریتم تازگی محتوا (Freshness) یک پیشنهاد خوب برای مطالعه است.

سخن آخر

استفاده از تکنیک‌های سئو، دیجیتال مارکتینگ و مفاهیم مانند CTR امکان قابل اندازه‌گیری کردن پیشرفت کسب و کار شما را فراهم می‌کند و امکان تحلیل مسائل و نواقص در عملکرد را به شما می‌دهد.

به کار گیری این تکنیک‌ها در آژانس‌های تبلیغاتی و مشاوران کسب و کار بسیار ضروری است و این امر نیازمند خلاقیت بیشتر نیز می‌شود. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره و راهنمایی بیشتر با آژانس دیجیتال مارکتینگ آرسانت تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.